november 3, 2024
Steun voor levensmoeheid euthanasie stijgt in NL
Een electieve dood om voltooid leven redenen moet mogelijk zijn, vindt 71 procent van de Nederlanders: ‘Babyboomers willen hun eigen keuzes maken’
Zeven op de 10 Nederlanders vinden dat er een wet moet komen die stervenshulp mogelijk maakt voor senioren die vinden dat hun leven voltooid is.
Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) op basis van een enquête van Motivaction.
Het onderzoeksbureau ondervroeg afgelopen zomer bijna 1.400 mensen in de leeftijd van 18 tot 90 jaar.
In 2017 werd een soortgelijke enquête gehouden. Toen was 64 procent voorstander.
“Het bewustzijn rondom het levenseinde groeit”, legde stichtingsvoorzitter Fransien van ter Beek uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“We hebben in Nederland een ontzettend goede gezondheidszorg en daarom worden we gemiddeld steeds ouder. Maar niet iedereen wil zo lang mogelijk leven.”
Fransien van ter Beek, NVVE
Babyboomers
Veel mensen geven meer om kwaliteit dan om een lang leven, denkt Van ter Beek. “Zeker de nieuwe generatie ouderen. De babyboomers. Die zijn gewend om hun eigen keuzes te maken in het leven. Ze willen niet afhankelijk zijn van kinderen of mantelzorgers, maar voor zichzelf zorgen.”
Steeds meer mensen komen tot de conclusie dat het mooi geweest is, stelt de president.
“Ofwel omdat ze lijden onder het leven. Ofwel omdat ze denken: ik heb een mooi leven gehad, maar het enige wat me te wachten staat is verdere aftakeling en verlies.”
Metgezel in plaats van arts
De stichting pleit voor een wettelijke regeling. “We hebben in Nederland een prachtige euthanasiewet, die regelt dat je als je ziek bent aan de dokter kunt vragen of je hulp bij het sterven kunt krijgen. Dat is een geweldige prestatie van de afgelopen 20 jaar. Maar mensen die dood willen en niet ernstig ziek zijn, worden niet geholpen door deze wet. Ook zij zouden een wet moeten krijgen.”
De stichting ziet ook een groei in de steun voor stervenshulp door een levenseindebegeleider die geen arts is. In 2017 vond 28 procent dat dat mogelijk moest zijn; nu is dat 38 procent.
Iets meer dan de helft van de ondervraagden, 54 procent, vindt wel dat er eerst onderzocht moet worden of de doodswens reëel is.
met Exit