januari 9, 2025
Sarco gaat naar Nederlands museum Boerhaave
Sarco, de zelfdodingcapsule die in september 2024 voor het eerst werd gebruikt, komt in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, meldt Susan Wichgers. ‘Meestal verzamelt het nationale museum voor wetenschapsgeschiedenis en geneeskunde Boerhaave objecten die al hun sporen hebben verdiend, zegt collectiebeheerder Christel Schollaardt. Het eerste beademingsapparaat, de ijzeren long bijvoorbeeld, of de eerste klok. Maar in de toekomst zal dat ook de zelfdodingscapsule van Philip Nitschke zijn’.
Op 23 september werd Sarco, zoals Nitschke de capsule noemt, voor het eerst gebruikt in Zwitserland, vanwege de bredere wetgeving van dat land rond hulp bij zelfdoding. Een 64-jarige Amerikaanse vrouw stierf in de Sarco in de Zwitserse bossen nadat ze op een knop had gedrukt. De zelfdodingscapsule werkt met stikstofgas. Hierdoor wordt de aanwezige zuurstof verdrongen, waardoor de gebruiker bewusteloos raakt en overlijdt.
‘Mislukkingen zijn ook interessant’
Het museum is geĂŻnteresseerd in de capsule vanwege zowel de technologie die Nitschke gebruikte als de historische waarde die de Sarco in de toekomst kan hebben. Misschien krijgt het idee uiteindelijk helemaal geen voet aan de grond’, zegt Schollaardt, ‘maar mislukkingen in de wetenschap zijn ook interessant’.
Het is nog niet duidelijk wanneer de capsule te zien zal zijn voor museumbezoekers en of Boerhaave ervoor zal moeten betalen. Pas als Nitschke het zelf niet meer gebruikt, gaat het object naar het museum. ‘Post-it-collecting’, zo noemt Schollaardt het: vooraf ergens een ‘virtuele sticker’ op plakken voor later gebruik. ‘Dat is heel nieuw, ook voor ons.’
Ook voor Boerhaave is de dood nieuw terrein. ‘Veel objecten gaan over het leven, modellen voor studenten verloskunde bijvoorbeeld. We hebben niet veel over de dood. De zelfdodingscapsule is een technologische ontwikkeling die het fenomeen in een nieuw daglicht stelt.’
Noot van de redactie: het eerste apparaat van Philip Nitschke, de Deliverance Machine, is te zien in het British Science Museum in Londen.
met Exit